Často kladené otázky

Otázka: Časté nucení na močení u dcery

Dobrý den, mám 3letou dceru (3 jí byly v srpnu), chodí často čurat, chodíme na nefrologii, kde jí zjistili zvětšenou ledvinovou pánvičku do 12 mm, na urologii v Brně nám řekli, že se to bude hlídat, že to s častým močením nesouvisí. Dcera vypije tak 1,5 l tekutin a nejdéle vydrží 1,5 hodiny, ale když se napije, tak jde i po čtvrthodině třeba 3× za sebou. A když jí řeknu, aby ještě zkusila vydržet, vzteká se. Myslíte, že by to mohl být hyperaktivní močový měchýř a že bych s ní měla podstoupit nějaké urologické vyšetření? Doma je všechno při starém, do školky ještě nechodí. Existují nějaké léky pro tak malé děti na to časté čurání? Děkuji za odpověď, už jsem z toho nešťastná, nechci, aby s tím měla potom ve školce problémy. Lenka

Některé lidi příznaky hyperaktivního močového měchýře obtěžují a přitom si nemusí uvědomovat, že na jejich příznaky existuje dostupná léčba!

Odpověď

Dobrý den,
za prvé, uvedené potíže opravdu určitě nijak nesouvisejí s tou rozšířenou pánvičkou, která také sama o sobě nejspíše nepředstavuje problém, občasné kontroly jsou nepochybně dostatečným opatřením. A co se častého čurání týče, u dětí se většinou o hyperaktivním močovém měchýři nehovoří. Léky se dají použít stejné jako u dospělých, jen v menší dávce. Ale moc bych se do jejich užívání nehnal. Pokud dcerka nemá jiný zjevný problém, u dětské lékařky se např. neprokázala močová infekce, nepovažoval bych to za důvod ke znepokojení. Nervové dráhy a mozková centra kontrolující proces močení nemusí být ještě dozrálé, toto opožděné dozrávání je časté, individuální, nelze ho nijak urychlit (mělo by být ukončeno cca do 12 let) a tímto mechanizmem si vysvětlujeme i řadu jiných poruch močení u dětí, například noční pomočování, kterého také s věkem postupně ubývá i bez léčby. V 5 letech se v noci pomočuje 15 % dětí, u většiny z nich se problém postupně upraví sám. Doporučoval bych dítě především nestresovat nemístnou přísností ohledně toho, jak často by mělo močit. Urologické vyšetření je pro dítě určitě výrazný stresový faktor, a pokud pro něj není jednoznačný důvod, raději bych se bez něj na Vašem místě obešel.

S pozdravem dr. Poněšický

Další často kladené otázky